Salbit

Ergens in het voorjaar ontstond er een plan. Namelijk de beklimming van de Salbit Westgrat. Een lange en pittige route op de SalbitSchijen. Zo’n 32 Touwlengtes met een gemiddeld niveau van 5c. Vooral de lengte van de beklimming is een uitdaging. Maar de klim belooft veel steil graniet met mooie spleten, torens en bomvast graniet. Velen zondagen zijn opgeofferd om te trainen. En goed te trainen. Mijn klimniveau is twee gradaties gestegen en ik ben al met al wat zekerder gaan klimmen. Al ziet is dat voor een omstander misschien niet merkbaar.

Na een succesvol tripje naar de Furka was het eindelijk tijd om maar eens aan de westgraat te beginnen. Het weer was goed en er was tijd. Dus snel waren we weg, opweg naar de Salbit. De eerste route was de route “Incredible” op de Gemsplangen. Wat een mooie route! En dat kan ik zeggen zonder heel de route geklommen te hebben. Na een lange aanloop, zo goed als geen slaap tijdens de rit naar de alpen toe en een zware rugzak besluiten we om na de derde touwlengte om te keren. Zo konden we nog naar het bivak lopen en evt de salbit westgraat instappen. Eenmaal bij het bivak aangekomen waren we te laat en te moe om nog de route in te stappen.

Salbit (13 van 25)

Het plan was om de route in 2 dagen te klimmen met een bivak in de route. Na het namiddag’s onweer stapten we de route in. Na pakweg 7 touwlengtes werden we overvallen door onweer en stond een heerlijke hagelbui en daarna een waterval op het programma. Een beetje ontdaan en koud keren we terug. De westgraat zit er niet meer in.

In het bivak dan maar besloten om de zuidgraat te proberen. Maar als het s’ochtends regent en onze kleren nog niet droog zijn besluiten we snel om iets simpels te gaan doen. We klimmen nog een paar touwlengtes van een of andere sportklimroute (waarbij ik aantoon dat je niet altijd de haken hoeft te volgen) en dalen af.

Plaats een reactie